Szaszyki sataye z kurczaka - przepis

Kuchnia tajska oraz jej specjały sprawdzajaą się nie tylko podczas obiadu w restauracji. Spróbuj sataye z kurczaka prosto z grilla!
/ 09.05.2013 03:39
DRUKUJ PRZEPIS
Szaszyki sataye z kurczaka - przepis fot. mat. prasowe
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 piersi z kurczaka
  • cukier (łyżkę)
  • pieprz czarny (łyżeczka)
  • kolendrę (łyżeczka)
  • kurkumę (1-2 łyżeczki)
  • czosnek (ząbek)
  • olej (łyżkę)
  • sos sojowy (łyżkę)
  • sok z jednej cytryny
  • sos rybny (łyżeczkę)
Przygotowanie:
  1. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy na cienkie, ok 2 cm grubości, paski.
  2. Pozostałe składniki łączymy i tak przygotowaną marynatą zalewamy mięso. Minimalny czas marynowania to 3h, jednak czym dłużej, tym lepiej, ponieważ smak będzie intensywniejszy.
  3. Następnie nadziewamy kurczaka na patyczki, które wcześniej moczymy chwilę w wodzie, dzięki czemu nie spalą się nam na grillu.
  4. Tak przygotowane szaszłyki grillujemy do uzyskania złocistego koloru, mniej więcej 3 minuty z każdej strony.

Zobacz także:


DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA