Składniki:
- 20 dag mąki- 10 dag masła
Farsz:
- 15 dag boczku pokrojonego w kostkę
- 70 dag cebuli pokrojonej w plasterki
- 3 dag masła
- 2 duże jajka
- 3 łyżki gęstej śmietany 18 proc.
- 10 dag sera żółtego startego na tarce
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Z mąki i masła zagnieć ciasto, rozwałkuj i wyłóż nim nasmarowaną masłem tortownicę o średnicy 24–26 centymetrów. Schłodź.
2. Na dużej patelni rozpuść masło, włóż cebulę i duś, mieszając, około 15 minut, aż zmięknie. Posyp ziołami prowansalskimi, pieprzem i szczyptą soli. Przełóż do miski, ostudź. Boczek wytop na skwarki. Wymieszaj z cebulą. Dodaj jajka, śmietanę i ser. Masę wyłóż na ciasto i piecz około 45 minut w temp. 190 stopni, aż masa się zetnie. Podawaj z ulubionymi surówkami.
2. Na dużej patelni rozpuść masło, włóż cebulę i duś, mieszając, około 15 minut, aż zmięknie. Posyp ziołami prowansalskimi, pieprzem i szczyptą soli. Przełóż do miski, ostudź. Boczek wytop na skwarki. Wymieszaj z cebulą. Dodaj jajka, śmietanę i ser. Masę wyłóż na ciasto i piecz około 45 minut w temp. 190 stopni, aż masa się zetnie. Podawaj z ulubionymi surówkami.