Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 10 dag mięsa z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 20 dag mrożonych owoców morza
- -1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- po pół strąka papryki czerwonej i zielonej
- 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
- 1 karczoch (np. z zalewy)
- 10 dag ryżu
- -1/2 l bulionu
- szafran
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso pokrój w kostkę, obsmaż na połowie oleju. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, marchewkę i paprykę, przesmaż, duś 10 min. Dorzuć groszek, pokrojony karczoch i owoce morza, podduś.
2. W rondlu rozgrzej olej, przesmaż na nim ryż. Zalej połową bulionu, dodaj sól i szafran, ugotuj na półmiękko.
3. Do podduszonych składników dodaj ryż, wymieszaj, zalej resztą bulionu, dopraw. Piecz ok. 20 min w piekarniku o temp. 210 st. C.
2. W rondlu rozgrzej olej, przesmaż na nim ryż. Zalej połową bulionu, dodaj sól i szafran, ugotuj na półmiękko.
3. Do podduszonych składników dodaj ryż, wymieszaj, zalej resztą bulionu, dopraw. Piecz ok. 20 min w piekarniku o temp. 210 st. C.