Pierogi po małopolsku

Sposób przygotowania

Zeszkloną na maśle, drobno pokrojoną cebulę wymieszać z twarogiem i kaszą. Doprawić pieprzem i solą. Z mąki, wody, jajka i oliwy zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środek nakładać farsz i zlepić brzegi, wrzucać pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzić.

corner1corner2

Tego potrzebujesz:

20 dag twarogu,
20 dag ugotowanej na sypko kaszy gryczanej,
3 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka wody,
1 łyżka oliwy,
1 jajko,
1 łyżka masła,
1 cebula,
pieprz,
sól.

Oceń przepis 0 0 0 0 0 0 0 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Gruszki w occie