Żeberka duszone w kapuście - przepis

Jeśli wolisz wytrawne smaki, zrezygnuj z ananasa oraz imbiru i przełóż żeberka plastrami cebuli
/ 10.07.2012 06:11

Przygotowanie:  65 min (+ marynowanie 2–3 godz.)
Porcja: 480 kcal

Przepis na 6 porcji:

  • 80 dag żeberek wieprzowych
  • 60 dag młodej kiszonej kapusty
  • 6 plastrów ananasa (świeżego lub z puszki)
  • pół szklanki soku ananasowego pitnego (lub zalewy z ananasów z puszki)
  • 4 łyżki oliwy
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 2–3 liście laurowe
  • majeranek
  • tymianek
  • ziele angielskie
  • imbir
  • kolorowy pieprz
  • sól

Sposób wykonania:
  1. Żeberka opłucz pokrój na 6 kawałków. Natrzyj czosnkiem, imbirem, pieprzem i solą. Przykryj, chłodź 2–3 godz. Następnie obsmaż je na oliwie.
  2. Plastry ananasa pokrój na ćwiartki, podsmaż na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodaj do kiszonej kapusty. Dopraw majerankiem, tymiankiem, kolorowym pieprzem. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Kapustę wymieszaj, połowę włóż na dno garnka. Na warstwie kapusty ułóż żeberka. Przykryj pozostałą kapustą. Zalej sokiem ananasowym (lub zalewą z ananasów z puszki). Duś pod przykryciem około 45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA