Żeberka pieczone z jabłkami - przepis

W musztardzie i piwie. Podaj w pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

Żeberka pieczone z jabłkami - przepis
fot. A. Rogalski

Przygotowanie:  60 min (+ marynowanie 2–3 godz.)
Porcja: 590 kcal

Przepis na 4 porcje:

  • 80 dag żeberek wieprzowych
  • 4 winne jabłka
  • 3/4 szklanki piwa
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki oliwy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Sposób wykonania:
  1. Żeberka pokrój na kawałki z 2 kostkami, natrzyj solą i pieprzem. Dwa jabłka rozgotuj, przetrzyj przez sito. Piwo wymieszaj z musem jabłkowym, miodem, musztardą, dżemem, sosem sojowym, rozgniecionym czosnkiem, pokruszonymi listkami laurowymi i szczyptą zmielonego ziela angielskiego. Żeberka posmaruj marynatą, przykryi i chłodź 2–3 godz.
  2. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Ułóż kawałki żeberek i piecz ok. 20 min z jednej strony (200 st.). Posmaruj żeberka marynatą, obróć na drugą stronę, znowu posmaruj marynatą i piecz 20 min. 10 min przed końcem pieczenia obłóż żeberka jabłkami pokrojonymi na połówki. Posyp majerankiem.

Pani Domu
Oceń artykuł 4 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Rogaliki z malinami