Pieczeń z indyka z papryką - przepis

Pieczeń wspaniale smakuje z pikantnym sosem pomidorowym
/ 03.06.2013 11:46

Przygotowanie: 45 min

Składniki na 8 porcji pieczeni z indyka:

  • 2 kg piersi indyka
  • po jednej papryce żółtej, czerwonej i zielonej
  • pęczek natki pietruszki
  • pół pęczka świeżej bazylii
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sok z połowy cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Sposób wykonania pieczeni z indyka:

  1. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki i bazylię opłucz i posiekaj. Posiekane zioła wymieszaj z czosnkiem i przełóż do miseczki. Dodaj przyprawy, sok z cytryny, oliwę. Dokładnie wymieszaj.
  2. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Długim nożem natnij kieszeń pieczeni z indyka. Połową przygotowanej zalewy natrzyj środek mięsa, resztą posmaruj wierzch. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
  3. Papryki umyj, osusz, dokładnie  oczyść z pestek. Wszystkie pokrój w szerokie paski. Nadziej papryką zamarynowaną wcześniej pierś indyka, zaszyj lub zepnij wykałaczkami.
  4. Ułóż roladę na blasze, podlej wodą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni. Piecz około 50 minut, często polewając wytwarzającym się sosem. Potem zmniejsz temp. do 180 st. i piecz około godziny.
  5. Roladę możesz też upiec w naczyniu żaroodpornym z pokrywą. Wtedy pół godziny przed końcem, odkryj, żeby pieczeń z indyka z papryką się zarumieniła.

Redakcja poleca

REKLAMA