Indyk w mleku kokosowym - przepis

Indyka podawaj z ryżem wymieszanym z kawałkami kolorowych papryk

Indyk w mleku kokosowym

Indyk w mleku kokosowym

fot. A. Rogalski

Przygotowanie: 30 min

Składniki na 6 porcji:
- 1,5 kg piersi z indyka
- 1 puszka mleka kokosowego
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki ziarenek kolendry
- łyżeczka czarnego pieprzu w ziarenkach
- pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- pół papryczki czuszki

Sposób wykonania:
1. Przygotuj marynatę do mięsa: ziarenka czarnego pieprzu i kolendry dokładnie utłucz w moździerzu. Papryczkę czuszkę umyj, osusz i drobno posiekaj. Wymieszaj z utłuczonym pieprzem i kolendrą. Dodaj curry i pieprz kajeński. Połącz wszystko z mleczkiem kokosowym. Starannie wymieszaj.

2. Mięso opłucz zimną wodą, osusz i włóż do naczynia z pokrywką. Zalej przygotowaną marynatą i wstaw do lodówki na godzinę.

3. Schłodzone zamarynowane mięso ułóż w brytfannie. Podlej marynatą z mleczka kokosowego.

4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piecz 20 minut. Zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz godzinę, często polewając zalewą.

Pani Domu
Oceń artykuł 8 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Placki z cukinii