Ziemniaczane kopytka polane masłem z bułką tartą

Te pyszne kluski smakują najlepiej z dodatkiem sezonowych surówek. Zimą można podać np. białą kapustę z marchwią, cebulą, czosnkiem i majonezem.

Ziemniaczane kopytka polane masłem z bułką tartą

Ziemniaczane kopytka polane masłem z bułką tartą

fot. A. Rogalski

Przygotowanie: 35 min
Gotowanie: ok. 15 min
Porcja: ok. 550 kcal

Przepis na 4 porcje:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 35 dag mąki (ok. 2 szklanek)
  • 3 jajka
  • 10 dag tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo:
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki tartej bułki
Sposób wykonania:
  1. Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach do miękkości, ostudź, a następnie obierz i przepuść przez maszynkę. Dodaj przesianą przez drobne sitko mąkę, jajka oraz utarty na drobnej tarce parmezan. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą oraz pieprzem.
  2. Ciasto szybko wyrób. Na oprószonej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałeczki grubości około 2 cm, spłaszcz je lekko nożem i pokrój ukośnie na kluski. Kopytka gotuj, wrzucając partiami do osolonego wrzątku. Gdy wypłyną, wyjmij je łyżką cedzakową i dokładnie osącz.
  3. Kopytka podawaj polane tartą bułką zarumienioną na maśle.

Zobacz inne przepisy na wspaniałe kopytka!




Kulinarne inspiracje - forum >>

Pani domu
Oceń artykuł 2 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Rogaliki z malinami