Łosoś w aromatycznym pomarańczowym sosie

Doprawionym świeżo startym imbirem

Łosoś w aromatycznym pomarańczowym sosie

Łosoś w aromatycznym pomarańczowym sosie

fot. A. Rogalski

Przygotowanie: 15 min (+ marynowanie2 godz.)
Gotowanie ryby: 6–8 min
Porcja: ok. 300 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 4 kawałki łososia (po 15 dag)
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny

Sos:
- 5 dag masła
- 2-cm kawałek imbiru
- sok z 2 pomarańczy
- 3 łyżki sosu sojowego
- pieprz świeżo zmielony

Sposób wykonania:
1. Łososia opłucz w zimnej wodzie, a następnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, natrzyj sosem sojowym i sokiem z cytryny. Przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.

2. Na patelni rozpuść masło, delikatnie podsmaż obrany, posiekany lub starty na drobnej tarce imbir, wlej sok wyciśnięty z 2 pomarańczy i gotuj na średnim ogniu około 5 minut, aż połowa sosu odparuje. Dopraw do smaku sosem sojowym i świeżo zmielonym pieprzem.

3. Zamarynowaną rybę ułóż na kratce do gotowania na parze i gotuj 6–8 minut. Delikatnie zdejmij, ułóż na talerzach, polej sosem pomarańczowym. Podawaj z ugotowanym na sypko ryżem i mieszanką sałat przyprawionych sosem winegret.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Pani domu
Oceń artykuł 2 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Pieczeń rzymska z jajkiem