Pieczeń cielęca

Pieczeń będzie bardziej soczysta, gdy obłożysz ją kilkoma plasterkami tłustego wędzonego boczku!

Pieczeń cielęca

Pieczeń cielęca

fot. A. Rogalski

Przygotowanie: 30 min 

Składniki na 8-10 porcji pieczeni cielęcej:

  • 1,5 kg łopatki cielęcej
  • 1 cytryna
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania pieczeni cielęcej:

  1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym.
  2. Następnie natrzyj czosnkiem roztartym z solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Posyp skórką otartą ze sparzonej wrzątkiem cytryny i listkami tymianku.
  4. Mięso ciasno zwiń, obwiąż bawełnianą nicią, formując pieczeń.
  5. W dużym rondlu rozgrzej olej, włóż mięso i obsmaż na złoty kolor ze wszystkich stron.
  6. Przełóż do brytfanki, wlej wino.
  7. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz 1-1,5 godziny.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Pani domu"

Zobacz więcej:

Publikacja:
Oceń artykuł 7 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Redakcja poleca
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny