Pieczeń cielęca

Pieczeń będzie bardziej soczysta, gdy obłożysz ją kilkoma plasterkami tłustego wędzonego boczku

Pieczeń cielęca

Pieczeń cielęca

fot. A. Rogalski

Przygotowanie: 30 min 

Składniki na 8–10 porcji:
- 1,5 kg łopatki cielęcej
- 1 cytryna
- 1–2 ząbki czosnku
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie natrzyj czosnkiem roztartym z solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Posyp skórką otartą ze sparzonej wrzątkiem cytryny i listkami tymianku. Mięso ciasno zwiń, obwiąż bawełnianą nicią, formując pieczeń.

2. W dużym rondlu rozgrzej olej, włóż mięso i obsmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Przełóż do brytfanki, wlej wino. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz 1–1,5 godziny.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Pani domu
Oceń artykuł 7 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny