Pieczone pałki kurczaka w majonezie

Majonez możesz połączyć z keczupem (najlepiej wymieszać je w równych proporcjach). Dzięki temu udka zyskają bardziej wyrazisty, ostrzejszy smak. Będą też wyglądały na bardziej zrumienione.

Pieczone pałki kurczaka w majonezie

Pieczone pałki kurczaka w majonezie

fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie 20 min * pieczenie ok. 30 min * 1 porcja – ok. 250 kcal

Składniki na 4 porcje:

  • 8 pałek z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • natka pietruszki
  • olej
  • mielona papryka
  • sól, pieprz
Sposób wykonania:
  1. Kawałki mięsa dokładnie umyj i osusz.
  2. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Czosnkiem, solą, pieprzem i papryką natrzyj mięso. Odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce.
  3. Brytfannę natłuść olejem, ułóż w niej pałki kurczaka. Każdą posmaruj majonezem.
  4. Brytfannę z mięsem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz ok. 30 min, 2–3-krotnie polewając wytwarzającym się sosem. Jeśli mięso zbyt szybko się przyrumieni, przykryj je kawałkiem folii aluminiowej.
  5. Natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno posiekaj. Posyp nią porcje upieczonego kurczaka przed podaniem.
  6. Do tak przygotowanego kurczaka można podać gotowane warzywa, frytki lub ziemniaki obsmażane.

Zobacz także:



Kulinarne inspiracje - forum >>

Przyjaciółka
Oceń artykuł 6 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny