Tradycyjne polskie kopytka

Kopytka podawaj do mięsnych sosów polane masłem lub zrumienioną bułeczką
/ 26.01.2011 09:10

Przygotowanie 50 min * 1 porcja – ok. 410 kcal

Składniki na 4 porcje:

- 1 kg ziemniaków
- 15 dag mąki pszennej
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól

Sposób wykonania:
1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, przestudź, przeciśnij przez praskę.

2. Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Szybko zagnieć ciasto.

3. Podziel je na trzy części. Podsypując mąką, uformuj z nich wałki, lekko je spłaszcz i krój ze skosa na kawałki.

4. Kluski ugotuj w osolonym wrzątku. Podawaj do mięsnych sosów polane masłem lub zrumienioną bułeczką.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA