Zapiekanka z ziemniakami i cebulą

Sycące i pełne aromatu danie

Zapiekanka z ziemniakami i cebulą

Zapiekanka z ziemniakami i cebulą

fot. A. Rogalski

Przygotowanie 25 min
Pieczenie ok. 90 min
Porcja 240 kcal
Koszt porcji 2,10 zł

Przepis na 6 porcji:

- 5 dużych cebul
- 60 dag ziemniaków
- 20 dag wędzonego boczku
- szklanka kremówki
- 4 jajka
- 1/2 szklanki tartego sera żółtego
- szczypta suszonej szałwii
- szczypta suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz
- masło do formy

Sposób wykonania:

1. Warzywa obierz i opłucz. Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, cebulę w grubsze plasterki. Boczek pokrój w kostkę. Duże naczynie żaroodporne wysmaruj grubo masłem. Układaj warstwy ziemniaków, cebuli i boczku. Każdą warstwę posypuj szczyptą soli, pieprzu i ziół, ostatnią powinny stanowić cebula i boczek.

2. Kremówkę ubij z jajkami. Polej zapiekankę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz 80 min. Posyp serem i piecz jeszcze kilka minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Pani domu
Oceń artykuł 4 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Sernik w malinowej glazurze