Wieprzowina po chińsku

Do mięsnych potraw kuchni azjatyckiej najlepszym sycącym dodatkiem jest ugotowany na sypko ryż lub makaron ryżowy albo sojowy

Wieprzowina po chińsku

Wieprzowina po chińsku

fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie ok. 30 min * 1 porcja – ok. 220 kcal

Składniki na 4 porcje:

  • 40 dag schabu bez kości
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 limonki
  • 1 łyżka wódki
  • olej (najlepiej sezamowy lub arachidowy)
  • zielona część pora
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół puszki pędów z bambusa
  • kawałek (ok. 1 cm) świeżego imbiru
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:


  1. Mięso opłucz, osusz. Pokrój w cienkie plastry, a potem na paski. Wymieszaj z mąką i solą.
  2. Sos sojowy rozprowadź miodem, sokiem z limonki i wódką.
  3. Marchewkę obierz, pokrój w słupki lub plasterki. Cebulę obierz, przekrój na połowę, a potem potnij na półtalarki. Czosnek posiekaj. Imbir potnij w słupki. Por oczyść, pokrój w krążki. Bambus osącz z zalewy.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso, obsmaż na dużym ogniu, ciągle mieszając. Zdejmij z patelni.
  5. Na pozostałym tłuszczu obsmaż warzywa. Dodaj wieprzowinę, chwilę przesmaż. Wlej przygotowany sos, duś 1–2 minuty. Od razu podawaj.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Przyjaciółka
Oceń artykuł 17 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Rogaliki z malinami