Przygotowanie: 15 min
Duszenie: ok. 45 min
Porcja: 350 kcal
Przepis na 4 porcje:
- 8 pałeczek z kurczaka
- puszka białej fasoli
- 3 pomidory
- 2 średnie marchewki
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 5 łyżek oleju
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka rozgniecionych nasion kolendry
- łyżeczka ziarenek pieprzu
- szczypta tymianku
- szczypta curry
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Marchew obierz, opłucz, pokrój w grube półplasterki. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w dużą kostkę. Czosnek obierz, pokrój w plasterki.
2. Pałeczki z kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj solą i pieprzem. Oprósz mąką i zrumień na rozgrzanym oleju. Dodaj marchewkę, pomidory, czosnek, 1/4 szklanki wody wymieszanej z koncentratem pomidorowym oraz ziarenka pieprzu, kolendrę, tymianek, cukier i curry.
3. Duś pod przykryciem na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, ok. 45 minut, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby w czasie duszenia podlej odrobiną wody. Dodaj osączoną fasolę i duś jeszcze 5 minut.
Kulinarne inspiracje - forum >>
Udka kurczaka z białą fasolą
Aromatycznie doprawione kolendrą, curry i tymiankiem