Łosoś z warzywami

Jeśli nie masz sosu sojowego, łososia możesz zamarynować jedynie w soku z cytryny i obłożyć koperkiem

Łosoś z warzywami

Łosoś z warzywami

fot. A. Rogalski

Przygotowanie: 45 min 
Porcja: 385 kcal

Składniki na 4 porcje:

  • 4 dzwonki łososia
  • mała cukinia
  • 2 kolorowe papryki
  • duża marchewka
  • cebula
  • sok z połowy cytryny
  • sos sojowy
  • 3 łyżki masła
  • łyżeczka skórki cytrynowej
  • rozmaryn
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Filety łososia opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny i sosem sojowym. Oprósz otartą skórką z cytryny oraz solą i pieprzem. Przykryj i odstaw na 30 minut do lodówki.
  2. Jarzyny umyj, obierz i pokrój w zapałkę. Na patelni lub w rondlu stop 2 łyżki masła z cukrem. Włóż jarzyny, dopraw do smaku rozmarynem, solą i pieprzem. Mieszając, smaż 3 min. Podlej niewielką ilością wody, przykryj i duś 5 min.
  3. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, na spodzie równomiernie rozłóż uduszone jarzyny, a na nich umieść łososia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Piecz ok. 30 min. Udekoruj rozmarynem. Podaj z ryżem lub ziemniakami.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Pani domu
Oceń artykuł 6 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny