Babka ziemniaczana z boczkiem

Babka doskonale smakuje nawet następnego dnia. Zwłaszcza jeśli pokroisz ją na plastry i obsmażysz na patelni z tłuszczem.

Babka ziemniaczana z boczkiem
fot. Fotolia

Przygotowanie i pieczenie ok. 2 godz. * 1 porcja – ok. 340 kcal

Składniki na 8 porcji babki ziemniaczanej z boczkiem:

  • 1 kg ziemniaków
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • ok. 1 szklanki mąki
  • olej
  • tarta bułka do formy
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:


  1. Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Masę połóż na sitku, odcedź płyn. Po kilku minutach zlej płyn, a pozostałą na dnie mąkę ziemniaczaną dodaj do ziemniaków.
  2. Boczek pokrój w kostkę, zrumień na patelni. Skwarki i tłuszcz dodaj do ziemniaków razem z jajkami i taką ilością mąki, by powstało gęste ciasto. Dopraw je do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  3. Formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę ziemniaczaną, wyrównaj powierzchnię, skrop olejem.
  4. Formę z masą wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 190 st. C i piecz ok. 1,5 godziny. Babkę ziemniaczaną z boczkiem podawaj na ciepło – samą lub jako dodatek do dań mięsnych – albo na zimno, np. ze śmietaną.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Przyjaciółka
Oceń artykuł 8 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Ela2013.06.12 15:17
Och uwielbiam babkę ziemniaczaną zapiekaną z boczkiem!!!
Raport specjalny
Video tygodnia
Rogaliki z malinami