Pieczeń rzymska z warzywami

Pieczeń zyska na smaku, jeśli nadziejemy ją np. marynowanymi pieczarkami

Pieczeń rzymska z warzywami, pieczeń, dania główne, dania z wołowiny

Pieczeń rzymska z warzywami

fot. A. Rogalski

Przygotowanie 25 min
Pieczenie 80 min
Porcja 270 kcal

Przepis na 6 porcji:
- 1 kg mielonego mięsa wołowego
- posiekana cebula
- posiekany ząbek czosnku
- posiekany pęczek koperku
- 1/2 pęczka posiekanej natki
- 2 jajka
- namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
- 5 łyżek bułki tartej
- szczypta ostrej papryki

Dodatkowo:
- duża marchewka pokrojona w kosteczkę
- duża cebula pokrojona w kosteczkę
- 2 duże pomidory pokrojone w kostkę
- 1/2 szklanki bulionu
- olej
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. W dużej misce wymieszaj mięso z cebulą, czosnkiem, koperkiem, natką, jajkami i kajzerką. Dodaj do masy bułkę tartą, dopraw szczyptą  ostrej papryki, solą i pieprzem.

2. Uformuj na blasze zgrabną pieczeń, polej kilkoma łyżkami oleju i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 80 minut.

3. Po 35 minutach obłóż pieczeń przygotowanymi warzywami wymieszanymi z solą oraz pieprzem. Całość polej bulionem. Gotową pieczeń pokrój na plastry. Podawaj z ziemniakami.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Pani domu
Oceń artykuł 4 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Pieczeń rzymska z jajkiem