Polędwiczki w miodzie

Soczyste i słodkie polędwiczki w miodowej skorupce!

polędwiczki, dania z wieprzowiny, dania główne

Polędwiczki w miodzie

fot. A. Rogalski

Przygotowanie 10 min (+ chłodzenie)
Smażenie ok. 15 min
Porcja 460 kcal
Koszt porcji 4,40 zł

Składniki na 4 porcje:

  • 2 średnie polędwiczki wieprzowe
  • 2 łyżki płynnego miodu akacjowego
  • łyżeczka startego imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • posiekany ząbek czosnku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Polędwiczki opłucz, przetnij na pół. Olej wymieszaj z miodem, imbirem, czosnkiem, sosem sojowym i mielonym pieprzem. Posmaruj polędwiczki i odstaw do lodówki na 2 godziny.
  2. Następnie na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, smaż mięso z każdej strony na rumiano. Zawiń pojedynczo w folię aluminiową i włóż na 10 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 st. C.
  3. Po pieczeniu wyjmij polędwiczki z folii i podawaj z ryżem oraz sałatką ze świeżego ogórka i pomidorów.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Pani domu
Oceń artykuł 4 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Gość2013.01.25 10:38
jak dla nie pycha!
Gość2012.12.26 21:56
nie polecam! przepis bardzo słaby - polędwiczki nie mają jakiegokolwiek smaku. proponuje zwiększyć ilości dodatków i nie piec tego pod folią tylko w rękawie. poza tym mimo ze sojowy jest słony to i tak należy użyć soli.
Raport specjalny
Video tygodnia
Rogaliki z malinami