Makaronowa zapiekanka z pasztetem

Z pysznym serowo-śmietanowym sosem
/ 13.04.2010 10:20

Przygotowanie 25 min
Pieczenie 30 min
Porcja  ok. 550 kcal

Składniki na 6 porcji:
- 50 dag makaronu szerokie wstążki (np. pappardelle, tagliatelle)
- 8 grubych plastrów pasztetu lub pieczeni rzymskiej
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 20 czarnych oliwek
- 2 łyżki orzeszków piniowych (ew. posiekanych orzechów włoskich)
- masło do wysmarowania formy

Sos:
- 20 dag żółtego sera
- szklanka śmietany
- 3 jajka
- mielona gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, dokładnie osącz na sicie.

2. Oliwki pokrój w cienkie plasterki. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Śmietanę ubij z jajkami, następnie dodaj tarty ser, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Opłucz i osusz pomidorki.

3. W naczyniu wysmarowanym masłem układaj na przemian makaron z pasztetem. Posyp pomidorkami, oliwkami. Polej przygotowanym sosem serowym.

4. Piecz 30 minut w temperaturze 190 stopni. Kilka minut przed końcem pieczenia posyp zapiekankę orzeszkami piniowymi lub posiekanymi orzechami włoskimi. 

Redakcja poleca

REKLAMA