Golonka duszona w kapuście

Kwaśny smak kapusty idealnie harmonizuje z tłustym mięsem

Golonka duszona w kapuście, golonka, dania główne, dania z wieprzowiny

Golonka duszona w kapuście

Przygotowanie 30 min * gotowanie 3 godziny * 1 porcja – ok. 700 kcal

Składniki na 4 porcje:

- 4 małe golonki
- 2 listki laurowe
- po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
- 75 dag kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 marchewki
- seler
- pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- 5 dag wędzonego boczku
- kminek
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Golonkę oczyść, opłucz. Zalej wrzątkiem, dodaj przyprawy, gotuj na małym ogniu ok. godziny. Dodaj pół cebuli i obrane warzywa, gotuj 30 min.

2. Kapustę odciśnij, posiekaj, zalej wywarem z golonki. Dodaj golonkę, marchew, przesmażoną cebulę, pokrojony czosnek i boczek oraz kminek i pieprz. Duś, aż mięso będzie miękkie, dopraw do smaku.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Przyjaciółka
Oceń artykuł 12 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Pyszne spaghetti ze szpinakiem