Mamałyga - kukurydziany przysmak

Mamałygę (jak mówią na nią Rumuni lub z włoska polentę) pokrojoną w kostkę można grillować. Jest pyszna!

Mamałyga - włoska polenta
fot. Fotolia

Przygotowanie i gotowanie 45 min
1 porcja – ok. 360 kcal

Składniki na 6 porcji mamałygi:

  • 25 dag mąki kukurydzianej (o konsystencji krupczatki) lub bardzo drobnej kaszki kukurydzianej
  • 1 l mleka lub wody z mlekiem w proporcji 1:1 do kaszki, szklankę mniej do mąki kukurydzianej
  • 15 dag masła
  • sól do smaku
  • łyżka przyprawy do wołowego mięsa lub kostka bulionowa najlepiej wołowa

Przepis na mamałygę:


  1. Zagotuj mleko, dodając 10 dag masła, jeśli używasz wody z mlekiem, włóż od razu kostkę bulionową.
  2. Wsyp mąkę lub kaszkę kukurydzianą, posól, gotuj na słabym ogniu bez przykrycia, aż kaszka będzie bardzo gęsta, od czasu do czasu zamieszaj, aby masa nie wprzywarła do dna naczynia, przypraw do smaku.
  3. Keksówkę lub inną niedużą foremkę posmaruj masłem, wyłóż masę, ostudź, pokrój. 
  4. Do ugotowanej masy możesz dodać starty ser, wymieszać i zapiec, podawaj z mięsem i sosem.
Przepis z "Przyjaciółki"

Sprawdź nasze zbiory przepisów:

Publikacja:
Oceń artykuł 17 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
babssy2013.11.05 18:19
Mamalyga-jeden pije,drugi rzyga :D Myslalam,ze mamalyga to zmyslone slowo...powaznie ;)
Gość2013.05.28 09:48
Grillowana mamałyga też smakuje super!
Gość2013.05.28 09:47
Dlaczego nie na mleku, na mleku mamałyga wychodzi pyszna... ;)
Gość2013.02.10 16:58
prawdziwą mamyłe gotuje sie na wodzie anie na mleku
Gość2012.12.09 11:38
co to jest mamałyga?
Raport specjalny
Video tygodnia
Pieczone jabłka z miodem i bakaliami