Polędwiczki wieprzowe z grzybami

Wypróbuj koniecznie! Zobacz, jak niesamowicie mogą smakować polędwiczki!

polędwiczki wieprzowe, poledwiczki, polędwiczki, poledwiczki wieprzowe z grzybami
fot. Fotolia

Przygotowanie: 30 min. (smażenie i duszenie: ok. 1 godziny)
1 porcja – ok. 270 kcal

Składniki na 6 porcji polędwiczek wieprzowych w sosie grzybowym:

  • 75 dag grzybów leśnych, różnych
  • 2 wieprzowe polędwiczki, ok. 75 dag
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • pół strąka papryki
  • pół szklanki śmietany
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania polędwiczek wieprzowych w sosie grzybowym:

  1. Grzyby przebierz, opłucz, osusz, pokrój na duźe kawałki.
  2. Mniejsze kawałki pozostaw w całości, wrzuć na rozgrzany olej, oprósz solą i pieprzem.
  3. Smaż 5 min, podlej szklanką gorącej wody, duś pod przykryciem 30 min.
  4. Dodaj pokrojoną cebulę, paprykę i śmietanę, przypraw, wymieszaj.
  5. Polędwiczki opłucz, pokrój, posól, rozbij dłonią, usmaż na oleju.
  6. Włóż do grzybów, duś pod przykryciem albo wstaw do piekarnika na 10 min.
  7. Przygotowane polędwiczki wieprzowe posyp natką.
Przepis z "Przyjaciółki"

Publikacja:
Oceń artykuł 10 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny