Udka w śmietanie z tymiankiem

Zioła dodają fantastycznego smaku

łatwy przepis, sałatki, dania z truskawkami, ciasta, szparagi, nowalijki, danai z grilla, przepisy

Przygotowanie 60 min * pieczenie ok. 45 min * 1 porcja – ok. 325 kcal

Składniki na 4 porcje:
- 8 pałek z kurczaka
- 1–2 łyżki mąki
- pół szklanki śmietany
- zioła: majeranek lub tymianek
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Pałki (możesz wziąć 4 udka zamiast 8 podudzi, czyli tzw. pałek) opłucz, osusz.

2. Natrzyj solą i pieprzem, włóż do żaroodpornego naczynia, obłóż gałązkami ziół, przykryj, odstaw na 1–2 godziny w chłodne miejsce.

3. Wyjmij zioła, podlej udka 1,5 szklanki posolonej wody, naczynie przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C, piecz ok. 30 min.

4. Udka wyjmij, do sosu dodaj śmietanę wymieszaną z mąką i posiekane zioła, przypraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, włóż mięso, piecz jeszcze 10–15 min bez przykrycia, obłóż udka ziołami.

Przyjaciółka
Oceń artykuł 4 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Koktajl z egzotycznych owoców