Gęś faszerowana

Gęś faszerowana jest staropolską potrawą!

gęś faszerowana przepis, przepis na faszerowaną gęś, gęś nadziewana przepis, gęś z farszem
fot. Fotolia

Składniki na gęś faszerowaną:

  • 1 gęś
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku 
Farsz:
  • 30 dag cielęciny
  • pierś kaczki
  • 15 dag wątróbki
  • podroby z gęsi
  • włoszczyzna bez kapusty
  • czerstwa kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka masła

Przepis na gęś faszerowaną:

  1. Sprawioną i wyluzowaną gęś (tłuszcz zachować) włożyć do dużej miski, zalać zimną wodą, posolić i odstawić na 3 godziny.
  2. Czosnek rozetrzeć z 1/2 łyżeczki soli, majerankiem, natrzeć wnętrze gęsi, odstawić na 3 godziny.
  3. Podroby, kości i obraną włoszczyznę wrzucić do garnka, posolić, gotować godzinę, wyjąć, mięso pokroić w grubą kostkę, bułkę namoczyć w mleku.
  4. Cielęcinę, cebulę, wątróbkę, odciśniętą bułkę i gęsi tłuszcz zemleć, przyprawić solą, pieprzem i natką pietruszki.
  5. Dodać żółtka, wyrobić na jednolitą masę.
  6. Białka ubić na sztywno, pianę wymieszać z farszem.
  7. Gęś nadziać, zaszyć i włożyć do wysmarowanej masłem brytfanny, piec 3 godziny w temperaturze 200ºC, często polewając sosem z pieczenia. 
Na zlecenie Edipresse - artykuł z "Przyjaciółki"

Zobacz też nasze przepisy świąteczne:

Publikacja:
Oceń artykuł 5 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Gość2012.09.30 10:04
3h pieczenia? chyba ktoś przeszarżował z czasem
Raport specjalny