Składniki na gęś faszerowaną:
- 1 gęś
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 30 dag cielęciny
- pierś kaczki
- 15 dag wątróbki
- podroby z gęsi
- włoszczyzna bez kapusty
- czerstwa kajzerka
- 1 szklanka mleka
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1 łyżka posiekanej natki
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła
Przepis na gęś faszerowaną:
- Sprawioną i wyluzowaną gęś (tłuszcz zachować) włożyć do dużej miski, zalać zimną wodą, posolić i odstawić na 3 godziny.
- Czosnek rozetrzeć z 1/2 łyżeczki soli, majerankiem, natrzeć wnętrze gęsi, odstawić na 3 godziny.
- Podroby, kości i obraną włoszczyznę wrzucić do garnka, posolić, gotować godzinę, wyjąć, mięso pokroić w grubą kostkę, bułkę namoczyć w mleku.
- Cielęcinę, cebulę, wątróbkę, odciśniętą bułkę i gęsi tłuszcz zemleć, przyprawić solą, pieprzem i natką pietruszki.
- Dodać żółtka, wyrobić na jednolitą masę.
- Białka ubić na sztywno, pianę wymieszać z farszem.
- Gęś nadziać, zaszyć i włożyć do wysmarowanej masłem brytfanny, piec 3 godziny w temperaturze 200ºC, często polewając sosem z pieczenia.