Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami

Czar kuchni kresowej

Gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami
fot. Fotolia

Składniki:

  • główka kapusty włoskiej (1,5 kg)
  • 2 cebule
  • olej
  • 40 dag świeżych grzybów leśnych
  • 30 dag grubej kaszy jęczmiennej
  • 10 dag wędzonego boczku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:


  1. Ugotować kaszę na półtwardo. Z kapusty wyciąć głąb i obgotować ją, osączyć z wody i oddzielić liście. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na oleju, dodać oczyszczone, opłukane, pokrojone grzyby i chwilkę smażyć razem.
  2. Boczek pokroić i usmażyć. Do kaszy dodać cebulę z grzybami oraz boczek z tłuszczem, przyprawić solą i pieprzem. Na liść kapusty nałożyć łyżkę farszu, zwinąć i układać gołąbki w garnku wyłożonym częścią liści.
  3. Wlać 1 litr wody i wypiekać w piekarniku ok. 2 godziny w temperaturze 130ºC, podawać z sosem.

"Przyjaciółka"
Oceń artykuł 10 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Pieczone jabłka z miodem i bakaliami