Kurczak faszerowany warzywami

Przyrządzisz szybki popisowy obiad!

Kurczak faszerowany warzywami
fot. Fotolia

Składniki na kurczaka faszerowanego warzywami:

  • kurczak ok. 1,5 kg
  • 2 średnie cebule
  • 4 kromki bułki
  • pół szklanki śmietany
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 jajka
  • olej
  • sól i pieprz
  • pół torebki mrożonej mieszanki warzywnej

Sposób przygotowania kurczaka faszerowanego warzywami:


  1. Jajka umyć, wbić do miski, rozmącić z musztardą i śmietaną (najlepiej zmiksować), mieszankę warzywną lekko rozmrozić.
  2. Mięso z kurczaka dokładnie umyć, posmarować olejem, oprószyć solą i pieprzem.
  3. Kromki bułki pokroić w drobną kostkę, połączyć z przygotowaną wcześniej masą jajeczną, dodać rozmrożone warzywa, przyprawić do smaku solą i pieprzem, starannie wymieszać.
  4. Wnętrze kurczaka wypełnić przyrządzonym nadzieniem, zaszyć bawełnianą nicią lub spiąć grillowymi szpilkami.
  5. Kurczaka faszerowanego warzywami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC, piec ponad godzinę.

"Przyjaciółka"
Oceń artykuł 54 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
aga2013.06.14 13:02
Najlepszy przepis na faszeroanego kurczaka z warzywami jakikolwiek znalazłam w necie!
Gość2013.03.30 11:09
Bardzo dobry kurczak mi wyszedł .... z tego przepisu ... ;D
Raport specjalny
Video tygodnia
Gruszki w occie