Polędwiczki z jelenia

Doprawić rozgniecionymi ziarnami jałowca. Podawać z ciepłym sufletem z grzybów i truskawkami.

łatwy przepis, sałatki, dania z truskawkami, ciasta, szparagi, nowalijki, danai z grilla, przepisy

Składniki:
- polędwiczki z jelenia (16 dkg)
- 2 plasterki foie gras
- 5 dkg szpinaku
- 2 dkg suszonych ugotowanych grzybów
- 5 dkg purée z ziemniaków
- 2 żółtka
- 1 białko
- łyżeczka mąki gryczanej
- pół szklanki mrożonych jeżyn,
- 20 ml czerwonego wina Gallo Family Zinfandel
- 50 ml wódki jałowcówki
- 2 źdźbła trawy żubrowej
- kilka ziaren jałowca
- łyżka cukru
- łyżka miodu gryczanego
- truskawki

Sposób wykonania:
Zamarynować polędwiczki w wódce, miodzie, trawie żubrowej oraz ziarnach jałowca (24 godziny w lodówce). Osuszyć i obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, a następnie dopiec w piekarniku. Plasterki foie gras przesmażyć na złoty kolor, posypując solą. Posiekane grzyby zmiksować z purée ziemniaczanym, żółtkami, mąką gryczaną. Wymieszać z ubitym białkiem. Włożyć do małych foremek wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Piec w piekarniku w temperaturze 180ºC około 10 minut.
Z łyżki cukru i odrobiny wody zrobić na patelni karmel, dodać jeżyny, wino i, mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje.
Doprawić rozgniecionymi ziarnami jałowca. Podawać z ciepłym sufletem z grzybów i truskawkami.

Gotował Karol Okrasa/zdjęcie Bogdan Biały

Edipresse Polska S.A.
Oceń artykuł 0 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny