Śląski kołacz z makiem - przepis

Ciasto pokrój na porcje dopiero wówczas, gdy całkowicie wystygnie.
/ 22.02.2013 10:45
DRUKUJ PRZEPIS
Śląski kołacz z makiem - przepis Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 130 min
Ilość kalorii: 570 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 40 dag mąki
  • 10 dag roztopionego masła
  • 5 dag cukru
  • 5 dag drożdży
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 żółtka

Masa:

  • 50 dag maku
  • 25 dag cukru
  • 5 dag masła
  • białko 
  • 5 dag rodzynek
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Kruszonka:

  • 20 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • cukier waniliowy
  • 2 żółtka
Przygotowanie:
  1. W ciepłym mleku rozmieszaj drożdże z łyżką cukru. Odstaw na 15 minut. Mąkę przesiej, wsyp cukier, dodaj rozczyn, masło, żółtka i wyrób ciasto. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
  2. Mak zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut. Osącz i zmiel 2 razy. W garnku roztop masło, dodaj mak, cukier i smaż, mieszając, 5 minut, dodaj aromat. Ostudź, wymieszaj z ubitym białkiem i rodzynkami. Składniki na kruszonkę połącz i wyrób ciasto. Odstaw do zamrażarki. Kwadratową foremkę o boku 25 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Dno i boki wylep ciastem drożdżowym, nałóż masę makową. Kruszonkę zetrzyj na tarce na masę. Piecz 50 minut (190 st.).
DRUKUJ PRZEPIS
Tagi: kołacz, deser, mak

Redakcja poleca

REKLAMA