Szarlotka z bitą śmietaną

/
DRUKUJ PRZEPIS
Składniki:
1,5 kg jabłek,
20 dag cukru,
2 łyżki mąki ziemiaczanej,
2 żółtka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
20 dag mąki,
2 łyżki śmietany,
30 dag margaryny,
0,5 litra śmietanki 30%,
1,5 opakowanie żelatyny,
1 cukier puder.
Przygotowanie:

Obrane owoce pokroić na kawałki i dusić z cukrem. Pozostawić do ostygnięcia. Po czym wsypać mąkę ziemniaczaną. Ciasto kruche: zagnieść margarynę, dwie łyżki śmietany, żołtka, mąkę i cukier waniliowy. Podzielić na dwie części. Jedną część podpiec na blasze, następnie wyłożyć jabłka, przykryć je drugą częścią ciasta i podpiec. Pozostawić do ostygnięcia. Posmarować śmietaną: ubić ją z cukrem pudrem. Po czym dodać schłodzoną żelatynę.

DRUKUJ PRZEPIS