Przygotowanie 30 min * pieczenie 20 min * 1 porcja – ok. 160 kcal
Składniki na 12 porcji:
- 200 ml wody
- 5 dag masła
- 3/4 szklanki mąki
- 3 jajka
- 300 ml śmietanki 36-proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki likieru kawowego
- szczypta soli
Sposób wykonania:
1. Wodę zagotuj z masłem i solą. Zestaw z ognia, wsyp mąkę. Podgrzewając, ucieraj, aż powstanie gładka masa odstająca od ścianek naczynia. Ciasto wystudź. Wbijaj do niego kolejno jajka i ucieraj na lśniącą masę.
2. Ciastem wypełnij szpryckę. Na blachę wyłożoną pergaminem wyciskaj podłużne ciastka. Piecz je ok. 20 min w 180 st. C. Wystudź, każde ciastko przekrój wzdłuż na połowę.
3. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i likierem. Przełóż nią eklery. Wierzchy ciastek oprósz cukrem pudrem.
Pączki, faworki i inne pyszności - forum >>
Eklerki z bitą śmietaną
fot. STOCKFOOD/FREE
Te pyszne ciacha możesz zrobić sama!