Rolada drożdżowa z owocami - przepis

rolada z orzechami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Zamiast lukrem roladę możesz ozdobić klasyczną kruszonką. Zobacz przepis na pyszną drożdżową roladę z owocami!
/ 17.07.2018 15:16
rolada z orzechami fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Przygotowanie: 40 min

Składniki na 10–12 porcji rolady drożdżowej z owocami:

  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 5 dag masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18-proc.
  • 3 dag drożdży
  • szczypta soli

Na nadzienie rolady:

  • 10 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 10 dag mieszanki owoców kandyzowanych
  • po 5 dag posiekanych migdałów, rodzynek i suszonej żurawiny
  • 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego

Dodatki do rolady drożdżowej:

  • jajko do posmarowania
  • lukier i płatki migdałowe do dekoracji

Sposób wykonania:


  1. Mąkę przesiej, wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj pokrojone na płatki masło i posiekaj nożem. Wlej wymieszaną z drożdżami śmietanę. Wbij jajka i wyrób elastyczne ciasto. Włóż do miski, nakryj folią i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  1. Rodzynki i żurawinę sparz, osusz. Wszystkie składniki nadzienia wymieszaj z dżemem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt grubości 1 cm. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, rozłóż farsz i zwiń. Ciasto owiń luźno w papier do pieczenia, przełóż do długiej foremki i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.
  2. Roladę drożdżową z owocami piecz około 40 minut w temp. 190 stopni. Ostudź, posmaruj lukrem i posyp płatkami migdałowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA