Sernik z brzoskwiniami i kokosową bezą

Jeżeli w czasie podpiekania beza zbyt szybko się zarumieni, przykryj ją kawałkiem pergaminu

Sernik z brzoskwiniami i kokosową bezą

Sernik z brzoskwiniami i kokosową bezą

fot. A. Rogalski

Przygotowanie: 1,5 godz.

Składniki na 8–10 porcji:
Na ciasto:

- 25 dag mąki
- 15 dag wiórków kokosowych
- 3 żółtka ugotowane na twardo
- 1 żółtko surowe
- 5 dag cukru
- 15 dag masła
- 2–3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól

Na masę serową:
- 50 dag mielonego sera
- 20 dag cukru
- 4 jajka
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 torebka budyniu waniliowego

Na kokosową bezę:

- 4 białka
- 20 dag cukru
- 10 dag wiórków kokosowych

Sposób wykonania:
1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Posiekaj z masłem. Dodaj wiórki kokosowe, ugotowane żółtka przetarte przez sito, surowe żółtko, cukier i śmietanę. Składniki połącz i szybko zagnieć ciasto. Zawiń i włóż na 30 minut do lodówki.

2. Zrób masę serową: żółtka utrzyj z cukrem i dodawanym po łyżce serem. Wymieszaj
z proszkiem budyniowym i ubitymi na sztywną pianę białkami. Brzoskwinie osącz z zalewy, pokrój na cząstki, dodaj do masy serowej.

3. Tortownicę natłuść, oprósz wiórkami kokosowymi, wyłóż ciastem, formując wysoki brzeg. Napełnij masą serową. Piecz 30–40 minut w temp. 200 stopni.

4. Na bezę: ubij białka z cukrem. Wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Wyłóż na podpieczony sernik i piecz jeszcze 30 minut.

Pyszne ciasta - forum >>

Pani domu
Oceń artykuł 4 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Gruszki w occie