Placek drożdżowy z jagodami

Poza sezonem można wykorzystać mrożone jagody albo dżem

Placek drożdżowy z jagodami

Placek drożdżowy z jagodami

fot. A. Rogalski

Przygotowanie: 45 min

Składniki na 10–12 porcji placka drożdżowego z jagodami:

  • 40 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 15 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 4 żółtka
  • sól

Na obłożenie:

  • 50 dag jagód
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3 łyżki tartej bułki

Na kruszonkę:

  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 10 dag mąki

Sposób wykonania placka drożdżowego z jagodami:


  1. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Wymieszaj z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia. Do miski przesiej mąkę ze szczyptą soli. Dodaj wyrośnięty rozczyn i żółtka utarte z cukrem. Wyrób ciasto. Wlej stopione i ostudzone masło. Ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
  2. Jagody przebierz, opłucz, osącz i wymieszaj z tartą bułką oraz cukrem waniliowym.
  3. Blachę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek grubości około 2 cm i rozłóż na blasze, formując wyższe brzegi.
  4. Na środek placka wsyp jagody. Składniki kruszonki posiekaj nożem, zagnieć z nich ciasto i zetrzyj na tarce z dużymi otworami wprost na jagody. Piecz w temp. 180 stopni około 45 minut.

Pyszne ciasta - forum >>

Pani domu
Oceń artykuł 3 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Placki z cukinii