Przygotowanie: 45 min
Składniki na 10–12 porcji placka drożdżowego z jagodami:
- 40 dag mąki
- 4 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 15 dag cukru
- 10 dag masła
- 4 żółtka
- sól
Na obłożenie:
- 50 dag jagód
- 1 torebka cukru waniliowego
- 3 łyżki tartej bułki
Na kruszonkę:
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 10 dag mąki
Sposób wykonania placka drożdżowego z jagodami:
- Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Wymieszaj z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia. Do miski przesiej mąkę ze szczyptą soli. Dodaj wyrośnięty rozczyn i żółtka utarte z cukrem. Wyrób ciasto. Wlej stopione i ostudzone masło. Ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
- Jagody przebierz, opłucz, osącz i wymieszaj z tartą bułką oraz cukrem waniliowym.
- Blachę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek grubości około 2 cm i rozłóż na blasze, formując wyższe brzegi.
- Na środek placka wsyp jagody. Składniki kruszonki posiekaj nożem, zagnieć z nich ciasto i zetrzyj na tarce z dużymi otworami wprost na jagody. Piecz w temp. 180 stopni około 45 minut.