Eklerki z bitą śmietaną

Te pyszne ciacha możesz zrobić sama!

Eklerki z bitą śmietaną

Eklerki z bitą śmietaną

fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie 30 min * pieczenie 20 min * 1 porcja – ok. 160 kcal

Składniki na 12 porcji:

- 200 ml wody 
- 5 dag masła
- 3/4 szklanki mąki
- 3 jajka
- 300 ml śmietanki 36-proc.
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki likieru kawowego
- szczypta soli

Sposób wykonania:

1. Wodę zagotuj z masłem i solą. Zestaw z ognia, wsyp mąkę. Podgrzewając, ucieraj, aż powstanie gładka masa odstająca od ścianek naczynia. Ciasto wystudź. Wbijaj do niego kolejno jajka i ucieraj na lśniącą masę.

2. Ciastem wypełnij szpryckę. Na blachę wyłożoną pergaminem wyciskaj podłużne ciastka. Piecz je ok. 20 min w 180 st. C. Wystudź, każde ciastko przekrój wzdłuż na połowę.

3. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i likierem. Przełóż nią eklery. Wierzchy ciastek oprósz cukrem pudrem.

Pączki, faworki i inne pyszności - forum >>

Przyjaciółka
Oceń artykuł 2 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Rogaliki z malinami