Sernik na babce z brzoskwiniami

Jeśli masę serową wyłożysz na kruchy spód, powstanie klasyczny sernik
/ 24.02.2011 14:51

Przygotowanie i pieczenie ok. 100 min * 1 porcja – ok. 350 kcal

Składniki na 16 porcji:
Na ciasto:

- 2 jajka
- 10 dag cukru
- 15 dag masła
- 20 dag mielonych orzechów włoskich
- 15 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej i tarta bułka do formy

Na masę serową:

- 50 dag mielonego twarogu
- 3 jajka
- 10 dag cukru
- cukier wanilinowy
- 5 dag masła
- pół puszki brzoskwiń

Sposób wykonania:

1. Na ciasto utrzyj masło z cukrem, dodając po jednym jajku. Dorzuć 3/4 zmielonych orzechów oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj.

2. Na masę serową zmiksuj twaróg z masłem. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodając stopniowo masę serową.

3. Brzoskwinie dokładnie osącz z syropu, pokrój w kostkę. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy serowej razem z brzoskwiniami, delikatnie wymieszaj.

4. Tortownicę natłuść olejem, posyp tartą bułką. Przełóż do niej ciasto. Wyłóż na nie masę serową, wyrównaj ją, posyp ozdobnie pozostałymi orzechami.

5. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180–190 st. C i piecz ok. godziny. Jeśli szybko się przyrumieni, przykryj je pergaminem.

Pyszne ciasta - forum >>