Jak zrobić zapiekane śliwki?

Tarta ze śliwkami fot. Adobe Stock
Jeśli nie masz piekarnika z grillem, nie posypuj ciasta cukrem i nie zapiekaj. Oprósz jedynie uprażonymi płatkami migdałowymi.
/ 30.08.2018 10:14
Tarta ze śliwkami fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 65 min
Pieczenie: 35 min
Porcja: 335 kcal

Składniki na 10 porcji:
- 25 dag mąki pszennej
- 125 g masła
- surowe żółtko
- łyżka brązowego cukru
- szczypta soli
- płatki migdałowe
- 2 łyżki cukru białego


Nadzienie:
- 75 dag śliwek
- cynamon
- torebka cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 3 jajka
- niepełna szklanka śmietany 22-proc.

Sposób wykonania:
1. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób zagłębienie, umieść w nim żółtko. Dosyp brązowy cukier i sól. Obłóż kawałkami masła. Składniki siekaj nożem, aż połączą się w grudki. Następnie energicznie zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na mniej więcej 30 minut.

2. Śliwki umyj, osusz. Ostrym nożykiem pokrój na połówki, wyjmij pestki. Owoce oprósz cynamonem.


3. Przygotuj masę śmietankową: jajka wbij do wysokiego naczynia, dodaj cukier i cukier waniliowy lekko ubij, wymieszaj ze śmietaną.

4. Ochłodzone ciasto wyjmij z lodówki. Rozwałkuj na placek nieco większy niż średnica formy. Spód i brzegi natłuszczonej blaszki wylep ciastem. Ciasto na spodzie ponakłuwaj. Przykryj połówkami śliwek. Zalej je masą śmietankową.

5. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. i piecz około 5 minut. Następnie temp. piekarnika zmniejsz do 200 st. i piecz jeszcze 25 minut.  Po tym czasie ciasto wyjmij, posyp płatkami migdałowymi i białym cukrem. Piekarnik przełącz na opcję grill i ponownie wstaw ciasto, aby cukier się lekko skarmelizował, a płatki migdałowe ładnie przyrumieniły. Piecz jeszcze około 10 min.

Pyszne ciasta - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA