Śmietanowiec z galaretką i truskawkami

Idealny deser na upalne dni: dobrze schłodzona owocowa galaretka w duecie z puszystym biszkoptem lub delikatnym śmietanowcem

Śmietanowiec z galaretką i truskawkami

Śmietanowiec z galaretką i truskawkami

fot. A. Rogalski

Przygotowanie: 25 min
Chłodzenie: 100 min
Porcja: 310 kcal

Przepis na 8 porcji śmietanowca z truskawkami:

  • 50 dag truskawek
  • 1/2 litra schłodzonej kremówki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
  • 3 łyżki żelatyny
  • opakowanie galaretki truskawkowej

Sposób wykonania:


  1. Truskawki opłucz, osusz, przekrój na pół. Żelatynę namocz w małej ilości wody, a następnie rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku. Przestudź.
  2. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i skórką z cytryny. Połącz z żelatyną. Dodaj połowę truskawek, wymieszaj i przełóż do średniej tortownicy. Odstaw do lodówki na 40 min.
  3. Galaretkę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudź.
  4. Obłóż resztą truskawek, polej tężejącą galaretką.
  5. Śmietanowiec z truskawkami i galaretką odstaw do lodówki na kolejną godzinę. Udekoruj wiórkami skórki cytrynowej.

Pyszne ciasta i desery - forum >>

Pani domu
Oceń artykuł 12 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Ania2013.06.17 12:13
Smietanowiec z truskawkami trzeba dobrze schłodzić
Raport specjalny
Video tygodnia
Koktajl z egzotycznych owoców