Lekka rolada z bitą śmietaną

Delikatny biszkopt z puszystym kremem wprost rozpływa się w ustach!

rolada z bitą śmietaną przepis, przepis na roladę ze śmietaną, rolada z kremem przepis
fot. Fotolia

Przygotowanie 40 min * pieczenie 15 min * 1 porcja – ok. 215 kcal

Składniki na 12 porcji rolady z bitą śnietaną:

  • 5 jajek
  • 15 dag cukru pudru
  • 10 dag mąki
  • 300 ml kremówki
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 opakowanie galaretki

Sposób wykonania rolady z bitą śmietaną:

  1. Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody, zastudź, pokrój w kostkę.
  2. Na ciasto żółtka utrzyj z 10 dag cukru pudru. Białka ubij na pianę, delikatnie wymieszaj z żółtkami i przesianą mąką.
  3. Prostokątną, płaską formę wyłóż pergaminem. Rozprowadź ciasto, upiecz w 190 st. C.
  4. Ciasto z pergaminem przełóż na wilgotną ściereczkę. Zdejmij pergamin, zwiń roladę, zawiń w ściereczkę.
  5. Żelatynę rozpuść w 50 ml wody, ostudź. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym. Delikatnie połącz z żelatyną.
  6. Bitą śmietaną posmaruj ciasto, rozłóż na niej galaretkę. Zwiń roladę, oprósz cukrem.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"

Zobacz inne przepisy na pyszne słodkości:

Publikacja:
Oceń artykuł 20 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Gość2013.03.17 12:29
Mniamniuśna! :D
Raport specjalny