Szarlotka z kruszonką

Najbardziej klasyczna wersja jabłecznika

Szarlotka z kruszonką
fot. Fotolia

Przygotowanie 30 min * pieczenie 40 min * 1 porcja – ok. 255 kcal

Składniki na 16 porcji:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 12 dag masła
  • jajko
  • 5 dag cukru
  • sól
  • tłuszcz do formy

Kruszonka:

  • 1,5 szkl. mąki
  • 15 dag masła
  • jajko
  • 10 dag cukru

Masa:

  • 6 jabłek
  • 3 łyżki cukru i cukru  pudru
  • cynamon

Sposób wykonania:


  1. Ze schłodzonych składników: mąki, masła, cukru i jajka oraz soli szybko zagnieć ciasto, rozwałkuj je, placek wyłóż na posmarowaną tłuszczem blachę, dociśnij palcami, wstaw na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
  2. Na kruszonkę zagnieć podane produkty, uformuj kulę, owiń w folię, schłodź w lodówce.
  3. Jabłka umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w kostkę, zalej 3 łyżkami wody, dodaj cukier, duś 15 min, odstaw, aby ostygły, przypraw cynamonem, wyłóż na podpieczone ciasto.
  4. Ciasto na kruszonkę zetrzyj na tarce, posyp jabłka, ciasto ponownie wstaw do piekarnika, piecz 30 min w 200 st. C, posyp cukrem pudrem.

Szarlotka, jabłecznik, ciasto z jabłkami - forum >>

Przyjaciółka
Oceń artykuł 25 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Beatka2013.09.20 10:57
Swietny przepis na szarlotkę z kruszonką.
Gość2012.11.14 16:09
A gdzie proszek do pieczenia???? jaka proporcja proszku??
Gość2012.11.03 16:33
chyba zapomniano o proszku do pieczenia, ja dodałam, bo inaczej moim zdaniem ciasto nie uda się
Gość2012.09.15 15:07
czemu ciasto mi w ogóle nie rosło? a kruszonka nie dała się zetrzeć na tarce.
Gość2012.08.04 16:14
Uwielbiam.. Po prostu najlepszy placek!!:D
Raport specjalny
Video tygodnia
Pyszne spaghetti ze szpinakiem