Jabłecznik z cynamonem

Jabłecznik z cynamonem to deser ze szczyptą orientu

Jabłecznik z cynamonem
fot. Fotolia

Składniki na jabłecznik:

Ciasto na jabłecznik:

  • 35 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%

Nadzienie jabłecznika:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • sól

Sposób wykonania jabłecznika:


  1. Mąkę połącz z cukrem i posiekaj z masłem, dodaj jajko, śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Jabłko obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kawałki. Włóż do garnka 2/3 jabłek, wlej pół szklanki wody, przykryj i praż około 10 minut, aż się rozpadną. Dodaj resztę jabłek, wymieszaj i jeszcze chwilę podgotuj.
  2. Ciasto podziel na 2 części, jedną rozwałkuj i wylep spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200ºC, piecz około 15 minut. Jabłka wymieszaj z cukrem, wyłóż na ciasto, równomiernie rozprowadź. Drugą część ciasta rozwałkuj, pokrój na kwadraciki, wysyp je na jabłka, posyp cynamonem, piecz jeszcze około 30 minut. 

Przyjaciółka
Oceń artykuł 55 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Gruszki w occie