Strudel z jabłkami

Pyszne torty Sacher i Dobosz oraz chluba wiedeńskich cukierników – rozpływający się w ustach strudel z jabłkami.
/ 10.10.2007 11:08
Składniki:

Ciasto:

- 25 dkg mąki
- łyżka oleju
- jajko
- łyżka soku z cytryny
- 1/8 litra ciepłej wody
- szczypta soli

Mąkę wysypać na stolnicę i uformować w środku dołek. Wymieszać w misce olej, jajko, sok z cytryny, wodę i sól. Wlewać stopniowo w dołek w mące, a następnie wyrobić gładkie ciasto. Położyć na posypaną mąką stolnicę i zostawić na pół godziny przykryte ściereczką.

Nadzienie:
- 1 kg jabłek antonówek
- 10 dkg cukru
- 10 dkg masła
- 10 dkg tartej bułki
- łyżeczka cynamonu
- 5 dkg rodzynek
- cukier puder do posypania.

Zarumienić na maśle tartą bułkę. Wymieszać z obranymi i pokrojonymi w cienkie plasterki jabłkami, cukrem, cynamonem i rodzynkami. Położyć na stole czystą ściereczkę, posypać mąką. Wyrobić na niej ciasto i rozwałkować cienko na prostokąt. Rozciągać je palcami na wszystkie strony tak, aby było prawie przezroczyste. Nadzienie rozłożyć na 2/3 ciasta. Zrolować je od strony z nadzieniem i przykryć resztą ciasta. Położyć strudel na wysmarowanej masłem blasze, posmarować roztopionym masłem i piec w piekarniku w temperaturze 180°C około 40 minut. Ciepły strudel posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub na zimno z lodami śmietankowymi lub bitą śmietaną. Można też kupić gotowe ciasto filo lub francuskie.

Redakcja poleca

REKLAMA