Tarta z bitą śmietaną i malinami

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wycisnąć na masę malinową. Wierzch tarty ozdobić pozostałymi świeżymi malinami.
/ 27.06.2007 11:58

50 minut
310 kcal


SKŁADNIKI:
- 30 dag mąki r 15 dag masła
- 10 dag cukru r 2 łyżki śmietany
- 60 dag malin r cukier do smaku
- cytryna r 250 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru

Masło posiekać z mąką. Dodać cukier i śmietanę, zarobić jednolite kruche ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię, schłodzić. Rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm, wyłożyć nim dno i boki formy na tartę. Upiec na rumiano w 200ěC.



Maliny przebrać. 2/3 przełożyć do rondelka, dodać cukier, zesmażyć na gęstą masę, doprawić sokiem z cytryny. Można przetrzeć przez sito. Odłożyć dwie łyżki przecieru, resztę wyłożyć na kruchy spód, odstawić na kilka godzin, by ciasto nieco zmiękło. 

Jeśli masa owocowa jest płynna, dodaj do niej łyżeczkę mąki kukurydzianej rozprowadzonej w niewielkiej ilości zimnej wody i mieszając, całość zagotuj. Ciasto możesz też posmarować gotowym dżemem lub konfiturą. W podobny sposób przygotujesz np. tartę jagodową. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, połączyć z odłożonym przecierem, wycisnąć na masę malinową. Wierzch tarty ozdobić pozostałymi świeżymi malinami.



Pamiętaj!
Tartę najlepiej podać od razu po ozdobieniu bitą śmietaną. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde, możesz je posmarować masą malinową, zawinąć w folię i odstawić na dobę. W tym czasie naciągnie wilgoci i zmięknie.


Fot. B. Połatyńska

Redakcja poleca

REKLAMA