Jak gotować szparagi?

Uwielbiasz szparagi, ale nie wiesz, jak powinnaś je gotować? Zobacz, jakie mamy na to sposoby!

ładowanie... Jak gotować szparagi?
fot. A. Rogalski

Gotowanie szparagów

Można też gotować je w zwykłym garn­ku, zwią­za­ne w pę­czek i usta­wio­ne pio­no­wo przy ścian­ce. Dobrym pomysłem jest też gotowanie szparagów „na leżąco”, w płaskim, szerokim garnku. Wyjmując je, uważaj, aby nie uszkodzić główek. Czas gotowania – od 7 minut (zie­lo­ne) do ok. 15 mi­nut (gru­be bia­łe szpa­ra­gi), ale nie dłu­żej,  bo stra­cą ko­lor i jędr­ność. Do wo­dy, oprócz so­li, war­to do­dać odro­bi­nę cu­kru, ew. mle­ka.

Jak gotować szparagi? Jak gotować szparagi?
Pani domu
Oceń zdjęcie 6 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
anowii2013.06.06 15:05
Ja właśnie pierwszy raz zrobiłam szparagi,miałam mało czasu ,zrobiłam jak fasolkę-szczerze fasolka nam lepiej smakowała.Ale myślę,że poeksperymentuję jeszcze!
Gość2013.05.10 10:20
J gotuję szparagi na leżąco. trochę solę i jest ok.
Raport specjalny
Video tygodnia
Pieczeń rzymska z jajkiem