Śledź na środę

W Środę Popielcową znajduje się na większości polskich stołów.

łatwy przepis, sałatki, dania z truskawkami, ciasta, szparagi, nowalijki, danai z grilla, przepisy

 
Obwieszcza początek i koniec karnawału. Jest nieodłącznym elementem wigilijnej wieczerzy, a potem głównym  składnikiem menu w Środę Popielcową. Ale o śledziu warto pamiętać na co dzień, bo jest zdrowy, tani i smaczny.

W Polsce to najbardziej znana i lubiana ryba. Zajadają się nią zwłaszcza wielbiciele ostrzejszych i wyraźnych smaków. I mają rację, bo jest niezwykle zdrowa. Zawiera dużo antymiażdżycowych kwasów nienasyconych i witaminy D. Rozkoszujcie się nią więc przez cały rok.

Solone
Soli się zwykle oczyszczone tuszki lub filety (matiasy). Mają bardzo uniwersalne zastosowanie. Można je łączyć z różnymi dodatkami – pikantnymi i słodkimi. Np. jeśli doda się do nich przypraw korzennych, nabiorą niezwykłego aromatu.
Marynowane
W postaci filetów lub rolmopsów, sprzedawane z beczki lub w słoikach. Świetnie nadają się na przekąskę.
Wędzone
Stanowią doskonały dodatek do sałatek i past. Mają co prawda ości, ale bardzo delikatne.
Świeże
Zazwyczaj są niewielkie, sprzedawane w postaci tuszek. Doskonale nadają się do smażenia w głębokim tłuszczu. Wystarczy je tylko obtoczyć w mące lub zanurzyć w cieście naleśnikowym. Mają delikatny smak.

Niemal każda gospodyni może się poszczycić własnym przepisem na śledzia. Niektóre z tych potraw wywodzą się z tradycyjnych dań regionalnych. Np. na wschodzie kraju robi się roladki z grzybami, a na Pomorzu sałatkę z jabłkiem w śmietanie.

Z buraczkiem i ogórkiem
Składniki
- 4 solone filety śledziowe
- 2 ogórki kiszone
- 1 duży burak
- 1 cebula
- 1 jabłko
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
Filety opłukać, osączyć, pokroić na kawałki. Burak ugotować w skórce, ostudzić, obrać, pokroić w kostkę. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę, cebulę przelać wrzątkiem, a potem zimną wodą. Jabłko obrać, pokroić w kostkę. Składniki sałatki wymieszać, przyprawić, polać olejem.

Rolmopsy
Składniki
- 50 dag matiasów
- 4 ogórki kiszone
- marchewka
- 2 cebule
- 100 ml octu
- listek laurowy
- ziarna pieprzu
- sól
- cukier
Matiasy opłukać. Ogórki i marchewkę pokroić na słupki, kłaść na każdym filecie, zwinąć, spiąć wykałaczką. Ocet zagotować z 400 ml wody, listkiem i pieprzem. Doprawić, ostudzić. W słoju układać na przemian rolmopsy i sparzone krążki cebuli, zalać marynatą. Wstawić na noc do lodówki.

Oceń 4,00 / 1 głos
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Redakcja poleca
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia: