To prawda, że smalec jest kaloryczny i zawiera dużo cholesterolu. Dlatego, tak jak wiele produktów, nie można go polecić wszystkim. Jeśli jednak potraktujemy go jako dodatek urozmaicający od czasu do czasu nasze menu, z pewnością nam nie zaszkodzi. Zwłaszcza gdy zrobimy go własnoręcznie i zjemy wkrótce po przygotowaniu!
Najsmaczniejszy będzie ze świeżym wiejskim chlebem, lekko posolony i podany z kiszonym ogórkiem. Zobacz, jak zrobić smalec!
Podstawowy przepis na smalec
Składniki:- 50 dag świeżej słoniny
- Słoninę oczyść ze skóry, pokrój w kostkę.
- Przełóż do rondla lub na patelnię i smaż na małym ogniu, aby powoli wytapiał się z niej tłuszcz.
- W miarę wytapiania się tłuszczu zlewaj go do czystego naczynia.
- Skwarki przełóż do oddzielnego naczynia lub połącz ze smalcem.
- Gorący smalec wymieszaj z wybranymi dodatkami, wystudź, dobrze schłodź.
- Przechowuj w zamkniętym naczyniu, w lodówce i zużyj najlepiej w tydzień.
Smaczne dodatki do smalcu
Warto wzbogacić smak domowego smalczyku pysznymi dodatkami! Jakimi?- Jabłko, śliwka. Obrane jabłko lub umyte śliwki pokrój w niedużą kostkę i przesmaż na 2-3 łyżkach wytopionego smalcu. Do smażonego jabłka możesz też dodać łyżkę majeranku. Owoce wrzuć do pozostałego tłuszczu, dokładnie wymieszaj, schłodź.
- Cebula, czosnek. Pokrój je w kostkę i zeszklij na smalcu. Do cebuli możesz dodać pokrojone jabłko i całość lekko zrumienić.
- Boczek, kiełbasa. Wędzony boczek lub kiełbasę pokrój w kostkę, przesmaż na 2 łyżkach smalcu. Dodaj do smalcu całość lub tylko wytopiony tłuszcz.