Grzyb szatan jest w Polsce bardzo rzadko spotykany. Ma on lekko bordową nóżkę i jest silnie trujący. Prawdziwy borowik szatański rośnie w ciepłych lasach liściastych, wyłącznie na wapiennych glebach. W naszym kraju spotykany jest w dwóch miejscach:
- na wapiennym wzgórzu pogórza Sudeckiego,
- i na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej.
W naszym kraju określenie „szatan" funkcjonuje jednak w języku potocznym jako nazwa goryczaka żółciowego. Łatwo pomylić go z borowikiem szlachetnym! Zajmiemy się więc drugim z wymienionych grzybów, tj. goryczakiem, mimo że przez ekspertów nie jest on określany jako szatan.
Grzyb szatan - jak wygląda?
Goryczak żółciowy, czyli grzyb szatan, należy do rodziny borowikowatych. Dlatego łatwo pomylić go np. z młodymi borowikami szlachetnymi. Barwa kapelusza może być jasno lub ciemnobrązowa, a jego średnica mierzy około 12 centymetrów. U młodych okazów jest początkowo półkulisty, następnie wypukły. Stare grzyby szatany są bardziej rozpostarte.
Trzon jest jaśniejszy niż kapelusz. Miąższ grzyba jest koloru białego i nie zmienia się nawet po uszkodzeniu. Szatan to grzyb niejadalny, ma bardzo kwaśny smak, powoduje silne problemy z żołądkiem.
Można go spotkać w polskich lasach iglastych na glebach kwaśnych od czerwca do końca października.
Metoda rozpoznania tego grzyba jest bardzo prosta:
- dotknij lekko językiem niewielkiego fragmentu kapelusza,
- silnie gorzko-kwaśny smak, dobrze wyczuwalny oznacza, że to grzyb niejadalny.
Jak wygląda zatrucie grzybem szatanem? Pierwsza pomoc
Po spożyciu grzyba szatana najczęściej występują zaburzenia żołądkowo-jelitowe, czyli nudności i biegunka.
Objawy zatrucia szatanem:
- silne wymioty,
- nudności,
- ostra biegunka,
- silne i częste kurcze łydek.
Pomoc w przypadku zatrucia grzybami:
- jak najszybsze zgłoszenie się na pogotowie, ostry dyżur lub do przychodni,
- zlecenie przepłukania żołądka,
- odradza się podawanie wody choremu, ze względu na szybsze dostanie się toksyn do krwioobiegu.
Dodatki do kuchni:
Więcej porad:
Sprawdź, jak bezpiecznie zbierać grzyby Kiedy dziecko może zacząć jeść grzyby?