Grzyb szatan - jak go rozpoznać? Objawy i pomoc w przypadku zatrucia

Grzyb szatan fot. Adobe Stock
Grzyb szatan, czyli borowik szatański jest mylony najczęściej z goryczakiem żółciowym i borowikiem szlachetnym. Wystarczy dotknąć koniuszkiem języka spód kapelusza i sprawdzić posmak.
Weronika Kwaśniak / 21.07.2020 11:51
Grzyb szatan fot. Adobe Stock

Grzyb szatan jest w Polsce bardzo rzadko spotykany. Ma on lekko bordową nóżkę i jest silnie trujący. Prawdziwy borowik szatański rośnie w ciepłych lasach liściastych, wyłącznie na wapiennych glebach. W naszym kraju spotykany jest w dwóch miejscach:

  • na wapiennym wzgórzu pogórza Sudeckiego, 
  • i na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej.

W naszym kraju określenie „szatan" funkcjonuje jednak w języku potocznym jako nazwa goryczaka żółciowego. Łatwo pomylić go z borowikiem szlachetnym! Zajmiemy się więc drugim z wymienionych grzybów, tj. goryczakiem, mimo że przez ekspertów nie jest on określany jako szatan.

Grzyb szatan - jak wygląda?

Goryczak żółciowy, czyli grzyb szatan, należy do rodziny borowikowatych. Dlatego łatwo pomylić go np. z młodymi borowikami szlachetnymi. Barwa kapelusza może być jasno lub ciemnobrązowa, a jego średnica mierzy około 12 centymetrów. U młodych okazów jest początkowo półkulisty, następnie wypukły. Stare grzyby szatany są bardziej rozpostarte. 

Trzon jest jaśniejszy niż kapelusz. Miąższ grzyba jest koloru białego i nie zmienia się nawet po uszkodzeniu. Szatan to grzyb niejadalny, ma bardzo kwaśny smak, powoduje silne problemy z żołądkiem.

Można go spotkać w polskich lasach iglastych na glebach kwaśnych od czerwca do końca października.

Metoda rozpoznania tego grzyba jest bardzo prosta:

  • dotknij lekko językiem niewielkiego fragmentu kapelusza,
  • silnie gorzko-kwaśny smak, dobrze wyczuwalny oznacza, że to grzyb niejadalny.

Jak wygląda zatrucie grzybem szatanem? Pierwsza pomoc

Po spożyciu grzyba szatana najczęściej występują zaburzenia żołądkowo-jelitowe, czyli nudności i biegunka.

Objawy zatrucia szatanem:

  • silne wymioty,
  • nudności,
  • ostra biegunka,
  • silne i częste kurcze łydek.

Pomoc w przypadku zatrucia grzybami:

  • jak najszybsze zgłoszenie się na pogotowie, ostry dyżur lub do przychodni,
  • zlecenie przepłukania żołądka,
  • odradza się podawanie wody choremu, ze względu na szybsze dostanie się toksyn do krwioobiegu.

Dodatki do kuchni:

 

Więcej porad:
Sprawdź, jak bezpiecznie zbierać grzyby Kiedy dziecko może zacząć jeść grzyby? 
 

Redakcja poleca

REKLAMA