Sztuczki cukierników - ciasto prawdziwie francuskie

Warto się trochę pomęczyć!

Jak zrobić ciasto francuskie?
fot. Fotolia

Poznaj sztuczki cukiernków - dowiedz się, jak przygotować idealne ciasto francuskie!

Tylko dla cierpliwych


Jeżeli nie masz zapasu czasu, w ogóle nie zabieraj się do tego ciasta. Wymaga ono bowiem kilkukrotnego wałkowania, przy czym każdy z etapów musi dzielić minimum 2-godzinne chłodzenie – wtedy to właśnie ciasto wielokrotnie składane i wałkowane z masłem, dzieli się na cienkie jak listki warstwy.  

Bez eksperymentów


Nie staraj się zmieniać składników zalecanych w przepisie, np. zastępując masło margaryną. Efekty takiego zabiegu będą mizerne. Szkoda tylko włożonej pracy i czasu.

Jajko na koniec


Przed wstawieniem ciasta do gorącego piekarnika posmaruj je roztrzepanym jajkiem – dzięki temu zyska piękny połysk i kolor, a także się nie rozklei na „szwach” podczas pieczenia (ważne zwłaszcza w przypadku ciasteczek).

Na podstawie artykułu. R. Grotkowskiego, 32 rady jak piec najlepsze ciasta, "Pani domu" nr 17, 2013

Oceń artykuł 2 głosy
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny
Video tygodnia
Pieczone jabłka z miodem i bakaliami