Marchewka na słodko

Zwykle robimy z niej surówki, dodajemy do sałatek, zup, podajemy na ciepło z groszkiem. Sprawdź jednak, jak wspaniale smakuje marchewka przygotowana na słodko!

marchewka, sok marchwiowy

Marchewka

fot. Panthermedia

Marchewka glazurowana


50 dag marchwi obierz. Ugotuj do miękkości w wodzie, ew. lekkim bulionie. Na patelni stop 2 łyżki masła, włóż marchew, posyp 1,5 łyżki cukru, smaż, mieszając, aż cukier się skarmelizuje. Posyp płatkami migdałowymi. Podawaj do drobiu lub ryb.

Marchewka pieczona z miodem


50 dag marchewek umyj, oczyść, włóż do żaroodpornej formy, polej 3 łyżkami oliwy, ew. oleju, piecz 15 min. Polej 4 łyżkami miodu, wymieszaj, piecz 10 min. Podawaj do mięs.

Marchewka duszona z goździkami


50 dag małych marchewek obierz, ugotuj w małej ilości wody z dodatkiem szczypty soli, łyżeczki cukru, 2 łyżek oleju i 4 goździków. Podawaj jako jarzynkę.

Marchewka kandyzowana do deserów i ciast


50 dag marchewek obierz, blanszuj 10 min, ostudź, pokrój w kostkę. Z 3/4 szklanki wody i 25 dag cukru przygotuj syrop. Gotuj w nim marchew 15 min. Odstaw na 10 godz., po czym znów gotuj 15 min w syropie. Procedurę powtórz jeszcze raz. Marchewki ułóż na blasze, wysusz w ciepłym piekarniku. Przechowuj w słoiku.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Zobacz również przepisy na surówkę z marchewki!


 

Pani domu
Oceń artykuł 6 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Opinie
Gość2013.05.20 12:34
Oryginalne pomysły. Dzięki nim można odkryć nowe oblicze, tak zwykłego warzywa.
Raport specjalny
Video tygodnia
Rogaliki z malinami